Monday, October 19, 2009

Convocation Day



















Congratz to all my fren...gud luck in your future...ada vacancy calling2 la...hahaha




video

Friday, June 19, 2009

Kepada semua Sahabat, Teman, Rakan, dan Kenalan













Sesegar hijau daunan begitulah kita di ibaratkan
Tiada siapa yg bisa memisahkan kita antara kita semua....

Seerat simpulan yg tidak terbuka,
Seteguh langit tinggi menongkah dunia kita mengharung badai atas nama kasih insan bersaudara....

Buang yg keruh ambil yg jernih dendam hasat dengki mestilah dijauhi,
Marilah kita contohi Rasulullah dan para sahabat didalam bersahabat ukhwah dan marhaban kita jalinkan bina keharmonian.....

kawan...
bertahun kita bersama bagai semalam baru bersua

kawan...
dihadapan oh indahnya kita bersama berkelana
namun kita jauh di dunia sendiri , bekalan sendiri, impian sendiri.

Meskipun jauh namun kita tetap bersama dek ruang yg memisahkan kita

kawan...
hidup ini umpama langit yg tidak selalunya cerah

Ingatlah bintang2 di langit takkan terus bergelimpah dan yg indah itu pasti akan hilang

Kawan...
jangan biarkan dirimu bagaikan rama2, cantik namun akhirnya menjadi perhiasan di dinding

Jangan biarkan dirimu umpama lipan dan kala, berbisa namun akhirnya juga menjadi perhiasan di meja tulis

Oh kawan...
jadilah seperti si matahari, membakar diri demi insan sejagat, jadilah seperti bulan purnama menerangi malam yg gelap gelita, menunjukan jalan demi umat semesta

sekian...

Sunday, June 14, 2009

Bagaimana kita perlu mengorak langkah?

kepada ahli pasukan OLE yang dirahmati, saya telah pun mencatumkan sistem aplikasi blog ini dengan beberapa rujukan yang saya kira anda semua perlu meneliti dahulu sebelum kita pergi lebih jauh. ada beberapa teori dan panduan yang amat penting untuk kita fahami antaranya elemen kepimpinan, sumber survival, outdoor planning dan banyak lagi (sila baca untuk pengetahuan lanjut). maklumat yang terdapat didalam buku ini mendedahkan beberapa skill dan tips yang amat berharga kepada semua penggiat rekreasi malah coretan buku dan journal tersebut diadaptasikan daripada sejumlah besar pengalaman dan pengetahuan penggiat rekreasi bertaraf dunia dan professional secara berkesinambungan diantara teori dan realiti sebenar dalam dunia rekreasi. pada pandangan saya, kita tidak boleh berdiri tanpa pengetahuan dan pengalaman kita sahaja semata2 dan kita perlu selidik dan memahami sebenar benarnya apakah hakikat sebenar rekreasi itu? saya juga telahpun mengucapkan terima kasih kepada pasukan penerbitan buku dan journal tersbut melalui email sebagai tanda penghargaan dan boleh bertukar pendapat, untuk promot blog ini mungkin sukar sebab mereka x phm melayu hehe('_').. selamat mentelaah...

Wednesday, May 27, 2009

Benefit of Outdoor Recreation

Salam...berjumpa lg d ruangan ini setelah sekian lama menyepi...
heheh..lama xmengupdate blog ni..maklumla..cutikan...huhu..
ok...kali ini ada info yg agak berguna la untuk korang semua..xkira d mana jua anda berada...
info ni aku dapat time tgh rajin membaca n surf kat tenet nehh...hehe..saje je nak kongsi ngan korang sumer...
huhu..ilmu tu untuk dikongsi bersama..hehe...xbek kedekut2 ilmu nehh..ok2...
ni sikit info pasal benefit of outdoor recreation...aku harap orang ramai d luar sana amat memahami n secara xlangsung berminat nak involve ngan outdoor recreation nehh...

Dr. Andrew Lepp, assistant professor of recreation, park and tourism management at Kent State, provides a few of the many benefits of outdoor recreation.

1. Outdoor recreation provides psychological benefits.
For example: the prevention or reduction of stress; increased self esteem, confidence and creativity; spiritual growth; and an increased sense of exhilaration, adventure and challenge from life.
(Dr andrew pun cakap outdoor recreation leh prevent and reduce stress...tp kalo kena guling2, kena marah2, kena tengking2 kan makin bertambah stress...xpaham2...huhuhu..tp ntahla...pk la sendiri...)

2. Outdoor recreation provides physical benefits.
For example: aerobic, cardiovascular and muscular fitness as well as improved functioning of the immune system.

3. Outdoor recreation provides social benefits.
For example: increased pride in one’s community and nation as well as opportunities for bonding with like-minded individuals.

4. Outdoor recreation provides economic benefits.
For example: Individuals who regularly participate in outdoor recreation tend to be more productive at work; outdoor recreation creates job opportunities for others leading to economic growth; and the preservation of the natural areas needed for outdoor recreation increases property values.

5. Outdoor recreation provides environmental benefits.
For example: The increased environmental awareness and concern which results from outdoor recreation can lead to increased involvement in environmental issues.

huhu..sebenarnye banyak lg benefit outdoor recreation ni...
harap..org d luar sana yang kurang berminat ngan outdoor recreation cuba2 la tanamkan minat tu...sebab banyak faedahnye...hehe...ciao..

Thursday, April 23, 2009

The gratitude


Jelajah langkawi pada Januari 09 bersama Mr. Tan (Senior Trainer di Wilderness Centre)

Bersama En. Abu Bakar (Pensyarah Outdoor Recreation kami yang disayangi)

Abseiling Activity (dikendalikan oleh Persatuan Pembimbing Rekreasi Luar UiTM)



Ascending activity (dikendalikan oleh Persatuan Pembimbing Rekreasi Luar UiTM)


Berbasikal di Bukit Cerakah Shah Alam


Kayak di Tasek Putrajaya (seat on top)



Berlayar diatas Damai Indah (Kapal Milik Eva) mengelilingi Pulau Langkawi

Aktiviti Flying Fox (juga dikendalikan oleh Persatuan Pembimbing Rekreasi Luar UiTM)


Perbincangan dan perancangan sempena "10 days kayak course" di Langkawi

Final Camp di Padawan, Sarawak 2006

Sebagai penggiat rekreasi, O.L.E sebulat suara dan berbesar hati untuk melakukan satu anjakan paradigma ke atas prinsip rekreasi yang lebih mantap dan efektif di dalam pengurusan dan penganjuran kem rekreasi luar terutamanya di Malaysia ini. Dengan meletakan kepercayaan iaitu rekreasi sebagai satu batu loncatan kepada perbentukan revolusi insan dan survival alam, maka O.L.E berasa terpanggil untuk memperbetulkan kesilapan ideologi dan "streotype" dikalangan 'sesetengah' penganjuran aktiviti rekreasi luar terhadap kepentingan ideologi dan ciri kepimpinan yang lebih berkesan demi memartabatkan masa depan REKREASI di Malaysia. Ideologi ini akan 'diperkenalkan semula' sementara perancangan rapi sedang diatur oleh pasukan O.L.E yang bakal memunculkan imejnya di seluruh pelosok tanah air sedikit masa lagi insyaAllah...

Wednesday, April 22, 2009

[VIDEO]O.L.E Day Gathering with their beloved mum, Madam Hajar

video

O.L.E Day Gathering with their beloved mum, Madam Hajar











Love You, Madam Hajar



Kali ini saya sekali lagi dan berkali lagi tak terhingga kalinya, ingin menceritakan lagi aktiviti OLE dimana kali ini kami telah mengadakan perjumpaan dengan pensyarah tercinta iaitu Madam Hajar..

Perjumpaan tersebut hanya diadakan di perkarangan, simpang, di dalam Giant jer..
Disini kami telah diberi pelbagai nasihat dan tunjuk ajar yang lagi bernas diberikan oleh Mdm Hajar yang kami takkan lupakan sehingga bila2 masa pun.

Untuk itu kami OLE ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Mdm Hajar kerana memberi semangat sepenuhnya yang berguna untuk kami dimasa depan nanti.

Yang Benar,
Jayrell Linkern 09